Grătarele de 1 Mai la Iași – Zonele de agrement

Tudor Oana
7 Citit minim
Grătarele au fost încinse de 1 mai, la Iași. Zonele de agrement

Iașiul a respirat un miros plăcut de mici și voie bună în data de 1 mai. Numeroși ieșeni au populat zonele de recreere ale orașului, C.A. Rosetti și Ciric, unde grătarele au fost aprinse încă de la primele ore ale dimineții. Cu mese pline, pături întinse și muzică răsunând, ieșenii au sărbătorit Ziua Internațională a Muncii. Pentru mulți, este o tradiție să petreacă această zi în aer liber, înconjurați de familie și prieteni.

Nenumărate persoane au ales aerul liber pentru a savura un grătar în preajma Iașului în 1 mai

Ziua Internațională a Muncii a fost marcată de ieșeni în două zone din împrejurimile Iașului, la Ciric și C.A. Rosetti. Nu toți au beneficiat de acest weekend prelungit, ceea ce i-a determinat pe unii să renunțe la călătoriile la munte sau la mare. Astfel, mulți au ales să păstreze tradiția picnicului cu grătar, unde nu au lipsit micii, acompaniați de bere.

„Am venit aici (n.r. – zona C.A. Rosetti) de 1 mai pentru că am preferat să fim în natură, este mai comod și mai aproape de casă. Eu lucrez, doar astăzi (n.r. – 1 mai 2025) sunt liberă, vineri am program. Această zi este despre relaxare, întâlnirea cu prietenii, socializare și, mai ales, senzația de unicitate față de alte zile din an. Încercăm ceva diferit decât o cafea, o terasă, o vizită la un restaurant sau parc. Întotdeauna am avut tradiția să petrecem 1 mai afară în România, așa că am ieșit și în trecut la Ciric. Nu suntem angajați bugetarii, deci nu avem vacanțe prelungite de miercuri până luni. Lucrăm în privat, de aceea nu putem pleca; acesta e unul dintre motivele pentru care am ales să rămânem în preajma Iașului. Pe lângă mici, mâncăm carne diverse. A fost Paștele, așa că legumele au fost mai puțin prezente. După grătar, jucăm Rummy, ascultăm muzică“, a povestit Valentina Năsturaș.

Soțul Valentinei a fost cel responsabil de grătar, pregătind mici și alte preparate din carne. Înainte, acesta obișnuia să petreacă 1 mai la Ciric, cumpărând mici de la tarabe.

„Un grătar bun depinde de intensitatea focului, de ce punem pe grătar, de dragoste pentru preparatul acesta și de bucuria de a fi afară. Este o zonă bună, dar ar putea fi îmbunătățită prin amenajarea unor spații suplimentare. Așa cum este acum, este insuficient pentru cei care aleg să petreacă afară, pentru cei din blocuri. În tinerețea mea, se găseau mai multe produse în magazine, acum este mai puțin ofertant. Anterior, grătarul presupunea o vizită la Ciric, unde unii cumpărau micii și berea. Erau cozi la tarabe, dar se petreceau momente memorabile, iar în vremurile acelea nu mulți își permiteau să facă grătare acasă. În trecut, se achiziționau micii parțial preparați de la tarabe, berea la halbă, probabil mai puțin concentrată. Erau vremuri diferite. Nu cred că pe atunci era accesibil tuturor să-și permită un picnic. Mie îmi place să fac grătar, în orice grup am fost, am oferit să prepar mâncarea. Am făcut grătar iarna, pe ploaie, îmi place“, a spus Mihai Cuțuleac.

Ieșenii au diversificat activitățile după ce grătarul a fost pregătit, jucând jocuri de societate precum Rummy, fotbal și plimbându-se cu hidrobicicletele pe lacul din Ciric.

În trecut, una dintre zonele cu o foarte mare aflux de mici era Cabana Codrii Pașcanilor.

Nu toți studenții și-au permis o ieșire la mare în 1 mai

Cu o seară înainte de 1 mai, studenții și elevii au călătorit spre litoral. Cu toate acestea, unii studenți au mărturisit că nu au avut resursele financiare pentru a face o astfel de excursie. Lipsa reducerilor pentru călătoriile cu trenul a contribuit la această decizie.

„Suntem un grup de prieteni de facultate și am venit să ne relaxăm. Nu aveam bani să mergem la mare; acesta este motivul real. Plus că trenurile erau extrem de ocupate și nu sunt reduceri pentru călătorii. În prezent, nu am început grătarul, grupul este încă în organizare. Am luat pui, frigărui, chipsuri și alte gustări. Am ajuns de la 07:00 dimineața, suntem un grup de 10 persoane. Am stabilit un buget de 40 de lei de persoană”, a relatat Pavel Hurdubaie.

Pentru a obține un loc de grătar în zona aglomerată Ciric, la prânz, oamenii au ajuns încă de dimineață. Cei care au preferat mai mult spațiu deschis au ales zona de agrement C.A. Rosetti, unde au găsit zone cu umbră.

„Am venit aici pentru că este liber, ne-am pregătit un grătar special pentru această ocazie și este nou. Am fi vrut să mergem la mare, dar am fost limitați de programul facultății. Grătarul bun se face cu dragoste și bere. Suntem un grup de 5 persoane. Pentru noi, 1 mai înseamnă voie bună, relaxare și ieșire cu prietenii. După grătar, mai discutăm, mai stăm. Sunt din Tulcea și sunt student la Inginerie Electrică. Știm regulile unui picnic: să nu stricăm natura, să nu aruncăm gunoaie și să stingem focul după ce am terminat de făcut grătar. Pe lângă mici, am preparat și pui, cârnați și pâine la final”, a menționat Alexandru Păduraru.

Cei care au ales un picnic în aer liber, cu familie și prieteni, trebuiau să respecte regulile de bun simț.

În Iași, de 1 mai, grătarele au fost aprinse, iar oamenii au profitat de temperaturile plăcute, marcat astfel, o tradiție românească, petrecând în natură cu mâncare și băutură.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns