Carne de porc importată în România – surse și impact

Nistor Florin
3 Citit minim

Efectivele de suine din România au scăzut dramatic de la aproape 14 milioane de capete în 1985 la aproximativ 3 milioane în prezent.

În 1995, numărul animalelor era de aproape 8 milioane, dar a coborât la 3,8 milioane în 2019.

Doar 10% din carnea de porc disponibilă în magazine provine din surse locale, conform unui studiu realizat de cercetători de la ASE.

Piața carnii de porc se confruntă cu un deficit comercial semnificativ, de aproape un miliard de euro.

Principalul factor responsabil este epidemia de pestă porcină africană. Pentru a limita răspândirea bolii, s-au sacrificat 1,6 milioane de porci, inclusiv peste 100.000 de scroafe, reprezentând o pierdere semnificativă din efectivul de reproducție.

Unul dintre motivele identificate pentru răspândirea pestei porcine africane este nerespectarea normelor de biosecuritate în ferme, mai ales în gospodăriile familiale.

Mobilitatea animalelor vândute în piețe sau târguri, care nu întotdeauna respectă standardele de calitate, agravează situația.

Măcelăriile mici joacă un rol important în propagarea pestei porcine din cauza lipsei de respectare a condițiilor sanitar-veterinare. Este esențială o intervenție prioritară în acest sector.

Numeroase ferme au fost închise din cauza pestei porcine, și mulți fermieri ezită să repopeuleze din cauza lipsei unui plan clar de combatere a bolii.

„Toată carnea din ferma noastră este destinată pieței naționale, exportul fiind imposibil din cauza situatiei. Ferma din Avrig a fost afectată de două ori de pestă porcină africană. Am pierdut aproape 40.000 de animale și a fost necesară o perioadă lungă de dezinfecție și repopulare”, declară un proprietar de fermă într-un interviu acordat presei locale.”

Șeful INS subliniază specificitatea crizei din domeniul producției de carne de porc, un produs tradițional pentru români.

„Înainte de 1989 și în primele perioade de tranziție, România era un exportator de carne de porc. Ulterior, pe fondul reducerii efectivelor și a cererii interne ridicate, importurile au crescut semnificativ. În 1995, exportul net era pozitiv, dar în 2019 a ajuns la un deficit de aproape 325 mii tone.”

Disponibilitatea medie de carne de porc pe persoană este de 74,3 kg, cu un aport semnificativ din importuri (27,6%). România prezintă un deficit de 20,5 kg/persoană.

Exportul mediu de carne de porc pe persoană este de doar 1,1 kg, spre deosebire de 18,4 kg importate, rezultând un deficit net de 17,3 kg/persoană.

Situația actuală ridică semne de întrebare asupra duratei acestui deficit.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *