De ce a crescut prețul varzei românești în toamna anului 2025 și impactul asupra profitului producătorilor

Ionescu Stefan
3 Citit minim
De ce s-a scumpit varza românească în toamna lui 2025. Preț mare, profit mic pentru producători

În sezonul verzei, gospodarii merg la piață pentru a achiziționa pentru murat. Numai prețul verzei românești a crescut în acestă toamnă, iar cumpărătorii au observat diferențe. De la un leu pe kilogram, cât se vindea anul trecut din porțile fermii, acum pretul pornește de la 1,2 lei și poate ajunge până la 3 lei pe piețe.

Furnizorii de legume susțin acest aupărire a verzei nu este una accidentală. În spatele fiecărui kilogram de varză stau investiții mai mari, tratament mai scumpe și o luptă mai acerbă cu bolile și dăunătorii, din cauza climei, care face mai greu controlul proceselor.

Viorica Ciric, o cultivatoare de legume din comuna Vişan, județul Brăila, cu peste două decenii de experiență în cultivarea verzei. În această perioadă, din cele 31 de hectare de teren, două sunt destinate cultivării verzei de Buzău.

„Cultivăm varză de 20 de ani, iar acum avem pe două hectare. Ne specializăm pe varză românească, cea mai căutată pe piață. Investim în culturi, avem sisteme de irigații cu picurare, cu contorizare în față, astfel gestionăm costurile și consumul. Pornim de la semințe, le achiziționăm din anul imediat următor, sau le producem noi. Pentru un hectar de varză, cu irigații, plantare, totalul investiției este aproximativ 15.000 de lei,

În plus, verzaturile se cultivă în sere proprii, iar semințele vin direct de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Chiar dacă, profitul este modest,

„Noi ca producători, nu avem timp mergem în piață. Recoltăm varza și este preluată de samsari la prețuri de 1-1,2 lei/kg. La piață, clienții pot achiziționa la prețuri de până la 3 lei/kg”, a a spus Viorica Ciric.

Fermierii se întâmpină cu costuri în creștere pe toate nivelurile: de la semințe și îngrășăminte, până la combustibil și tratamente. Mai mult, condițiile meteo instabile au favorizat apariția îmbolnăvirilor, iar eficacitatea produselor fitosanitare s-a redu>cționat.

De asemenea, schimbările climatice au adus provocări pentru cultivatori: primele toamne mai reci,care coerci fermieri să închidă serele pentru răradsuri, iar iarna blândă nu mai afectează cam atât, cum se întâmpla înainte. Mai mult, producătorii locali menționează că lipsa unei piețe centralizate îi forțează să vândă marfa la prețuri mici, direct către intermediari.

Specialistul recomandă:

Producția de varză, afectată de ploi excesive, a fost compromisă. Varza a fost distrusă de apă, ca urmare a precipitațiilor.

Rețeta de varză cățită în 30-40 minute , pe care o poți pregăti în doar 40 de minute, face ca preparatul să se topească în gură. Ingredientul principal care conferă gustul deosebit este smântâna de varză călită!

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns