Mihaela Bilic este o avertizor constant în privința consumului de pește. De curând, un specialist în nutriție medicală a evidențiat produsele alimentare cu un conținut nutrițional impresionant
Deși ne convingem că cele mai exeperimente de lux și cele mai aspectuoase sunt și cele mai calitative nutriționale, acestea nu reflectă întotdeauna realitatea.
„Pește mai puțin nobil e mai bogat în nutrienți”, a scris medicul într-o postare pe platforma de comunicare.
Unul dintre exemplele oferite de dr. Mihaela Bilic este somonul. Se pare că fileurile care fac deliciul consumatorilor din supermarketuri nu sunt cele mai sănătoase, ci produsele alimentare cu ingrediente secundare precum capetele, burțile sau înotătoarele. Potrivit unui studiu finlandez, acestea conțin niveluri mult mai ridicate de nutrienți esențiali, precum calciu, colagen, fier și acizi omega-3:
„Analiza arată că produsele din pește preparate cu ingrediente secundare pot conține de pânā 20 de ori mai mult calciu, de 5 ori mai mult colagen marin, de 2 ori mai mult fier și de 10 ori mai mult zinc la 100g, în comparație cu cele din file.
De asemenea, nivelurile crescute de vitamine D și acid gras omega-3 sunt prezente în aceste bucăți secundare. Concentrațiile mai mari de nutrienți se datorează prezenței crescute a oaselor și cartilajului în materiile prime, care îmbunătățesc conținutul de calciu și vitamina D”, a precizat specialistul.
De asemenea, un nivel nutrițional remarcabil este conținutul de fier, un mineral vital pentru sănătatea femeilor:
„Segmentele secundare de somon conțin dublul cantității de fier față de fileurile standard, astfel produsele preparate din aceste ingrediente pot ajuta la corectarea deficienței de fier. În plus, aspectul de eficiență în procesarea peștelui se îmbunătățește”, a adăugat specialistul.
Produsele mai accesibile ca preț față de somon, cu valoare nutrițională ridicată, sunt conservele de sardine în sos de tomate. Dr. Mihaela Bilic le recomandă pentru aportul bogat de omega-3, calciu și fier:
Sardina este un pește care se hrănește direct cu alge, astfel concentrează în carnea sa cea mai mare cantitate de acizi grași și nutrienți esențiali omega 3”, a notat dr. Bilic.
Mai mult, sardinele nu prezintă riscuri semnificative de contaminare cu mercur, iar variantele în sos de tomate au un conținut caloric mai redus decât cele în ulei:
„Pentru sardine nu există risc de contaminare cu mercur, fiind un pește sălbatic, iar contaminarea cu mercur nu este o problemă”.
De ce conserve de sardine? Fiindcă se fierb bine și pot fi consumate cu tot cu oase, aportând cantități mari de calciu și fier. Varianta în sos de tomate are calorii mai mici și o aciditate crescută, care potențează absorbția fierului.
Autorul sugerează:
Nutriționistul Mihaela Bilic evidențiază care este ALIMENTUL cheie pentru o dietă de slăbire eficientă: „Dezactivează metabolismul”


