Cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun cu ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea

Ionescu Stefan
3 Citit minim
Cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun. Ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea

Mult a fost, puțin mai rămâne până la sărbătorirea Crăciunului și Revelionului de către locuitorii români. În perioada premergătoare sezonului festiv, listele pentru cumpărături sunt completate, iar printre ingredientele de bază se află și cele pentru cozonac. Iată modul de preparare al celui mai gustos cozonac de Crăciun, cu ingrediente utilizate de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea.

Cozonacul reprezintă unul dintre elementele principale ale meselelor festive. Deși achiziția sa din magazine poate reprezenta o alternativă rapidă, mulți preferă să-l prepare acasă, cu umplutura preferată, aluat aromat și pufos. Chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea sunt printre bucătarii români care împărtășesc secrete culinare pentru preparate gustoase și aromate. În prezent, se evidențiază două rețete de cozonaci.

Dospirea trebuie realizată la o temperatură constantă și fără curenți de aer. Este ideal ca ingredientele să fie la temperatura camerei cu câteva ore înainte de utilizare. De asemenea, asigură-te că drojdia este corect integrată în aluat, iar coacerea se face treptat, conform CANCAN.

Varianta chef Cătălin Scărlătescu

  • 1 kilogram de făină;
  • 250 de grame de zahăr;
  • 450 ml lapte;
  • 5 ouă;
  • 60 de grame de drojdie;
  • 300 de grame de unt belgian;
  • 500 de grame de nuci;
  • 200 de grame de rahat;
  • 150 de grame de ciocolată belgiană;
  • 30 de grame de portocală confiată;
  • 30 de grame de coajă de lămâie;
  • stafide.

Maiaua se prepară din lapte călduț, făină și drojdie, fiind lăsată până își dublează volumul. Laptele cald se amestecă cu zahărul, iar în aluat se adaugă gălbenușurile frecate cu sare și untul topit.

Varianta chef Sorin Bontea

  • 1 kilogram de făină;
  • 350 g zahăr;
  • 8 gălbenușuri;
  • coajă rasă de la o lămâie;
  • coajă rasă de la o portocală;
  • 50 ml ulei;
  • jumătate de linguriță de sare;
  • 14 g drojdie uscată;
  • esență de vanilie;
  • unt;
  • 1 litru lapte cu 3,5% grăsime;
  • 150 g zahăr;
  • 8 albușuri;
  • 80 g cacao;
  • 250 g nucă măcinată;
  • 25 ml esență de rom.

Făina se cerne corespunzător și se amestecă cu drojdia uscată, zahărul și coajele citrice. Gălbenușurile se bat cu sare, iar zahărul se topește în laptele cald. Untul topit se încorporează treptat cu ulei. Aluatul trebuie să devină elastic, după frământare, fiind lăsat să dospească. Umplutura include bezea din albușuri, esență de rom, nuci măcinate și cacao.

Recomandări:

Rețetă prăjitură Tosca cu nucă de cocos. Desert rapid, ideal pentru orice ocazie

Rețetă simplă de pui cu orez și ciuperci. Gătit în mai puțin de o oră

Rețetă de plăcintă cu mere de post, pregătită rapid de măicuțele de la Mănăstirea Mihai Vodă

Ingrediente esențiale pentru cel mai bun sos de roșii, gata în doar cinci minute

Sfaturi pentru varza murată corect, pentru un gust aromatic și crocant

Sursă foto: colaj Gândul / Shutterstock

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns