Industria de procesare a cărnii din România a întâmpinat în 2025 unele dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani, în contextul creșterii tarifelor, reducerii facilităților fiscale și evoluției pestei porcine africane. Pentru 2026, se previzionează continuarea aceluiași trend, sub impactul scăderii consumului și presiunilor fiscale tot mai accentuate.
„Dacă am analiza anul 2025 din perspectiva procesatorilor de carne, putem afirma fără rezerve că a fost un an dificil, cu o presiune semnificativă asupra bugetelor companiilor. Sectorul alimentar, un sector strategic al economiei, a pierdut facilitățile fiscale acordate inițial până în 2028, obligând procesatorii de carne la un efort financiar suplimentar pentru a susține plata salariilor. Majorarea salariului minim brut a generat creșteri salariale în lanț, menținând forța de muncă și suportând plata taxelor, ceea ce a reprezentat, de asemenea, un efort economic semnificativ”, a declarat directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
Conform afirmațiilor menționate, în 2025, procesatorii au fost nevoiți să optimizeze fiecare proces operațional și să reducă activitățile financiare obișnuite.
„Rezultatele financiare ale acestui an vor fi împletite cu impactul unei game largi de taxe, majorări de accize, liberalizare a prețurilor la energie, devalorizarea monedei naționale, în condițiile în care majoritatea facturilor sunt calculate în euro, precum și cu creșterea costurilor materiilor prime importate. Singura soluție a procesatorilor a fost adaptarea pentru a menține rentabilitatea, eficientizarea fiecărei operațiuni și reducerea activităților neesențiale”, a adăugat ea.
Pe fondul evoluției pestei porcine africane, prezentă în România din iulie 2017, șansele de a obține statutul de țară lipsită de această boală devin din ce în ce mai reduse, având efecte directe asupra lanțului de aprovizionare și balanței comerciale.
„Este important să menționăm că din iulie 2017, pesta porcină africană evoluează în România, iar probabilitatea de a deveni imună față de această boală scade în fiecare an, afectând întregul lanț de aprovizionare cu carne de porc și diminuând posibilitatea de export, mai ales în condițiile în care exporturile sunt restricționate la anumite produse din carne, în special carne tocată, preparate, mici și cârnați proaspeți, sau produse din carne crud-uscate și termicamente tratate sub 80 de grade. Riscurile de acces pe piața din SUA sunt în același timp blocate de această situație, din cauza pestei porcine africane”, a avertizat Dana Tănase.
În cadrul acestei situații, reprezentantul ARC a indicat că pentru marea majoritate a companiilor din domeniul de procesare a cărnii, 2025 a fost un an „fără așteptări optimiste privind performanțele financiare”.
„Se presupune că 2026 va continua tendința dificilă a anului precedent, dacă nu o va amplifica, având în vedere noile creșteri de taxe, impozite și liberalizări la gaze, iar în condițiile scăderii consumului, procesatorii analizează atent dacă și când merită să investească în expansiune”, a precizat directorul general al ARC.
În ciuda dificultăților și a creșterii prețurilor cu aproximativ 8% față de anul anterior, procesatorii oferă consumatorilor o gamă variată de produse tradiționale pentru sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.
„Creșterea tarifelor, resimțită de consumatori cu aproximativ 8% față de anul trecut, a fost cauzată de impactul crescut al taxelor, facturilor la energie și combustibil. În niciun caz, însă, procesatorii nu majorează prețurile aferente perioadei festive”, a subliniat Tănase.
Referitor la carnea de porc, una dintre preferatele acestei perioade, Dana Tănase a explicat că există plafonare pentru adaosul comercial la pulpă, spată cu și fără os, precum și pentru alte tipuri de carne porcină; de asemenea, prețul mediu al cărnii de porc la sfârșitul lui noiembrie a fost în jur de cu 19% mai mic comparativ cu anul precedent.
Reprezentantul ARC a menționat că producția internă de carne de porc a avut o ușoară revenire în primul semestru din 2025, în creștere cu peste 8% față de aceeași perioadă a anului 2024, în timp ce importurile au scăzut cu circa 10,5%.
„Conform datelor INS pe care le deținem, există o tendință de ușoară redresare a producției de carne de porc în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2024, producția crescând cu peste 8%, urmând evoluția pozitivă din 2024. Chiar dacă importurile din spațiul european au scăzut cu aproximativ 10,5% în primul semestru 2025 față de primul semestru 2024, s-au adus în țară peste 150.000 de tone de carne”, a explicat ea.
Referitor la consum, Dana Tănase a semnalat că, în 2025, s-a înregistrat o reducere a acestuia în ansamblu, iar produsele din carne nu au făcut excepție. „Din cauza scăderii puterii de cumpărare, consumatorii cumpără în cantități mici și sunt foarte atenți la preț”, a concluzionat ea.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2023, consumul mediu anual per locuitor a fost de 38,4 kg carne de porc, 29 kg carne de pasăre, 5 kg carne de bovine și 2,7 kg carne de ovine sau caprine. Consumul anual de produse din carne se situează în jur de 17-18 kg per locuitor.
Asociația Română a Cărnii a fost înființată în 1999, având în componență 52 de companii care realizează peste 60% din producția națională de mezeluri.


