În data de 14 noiembrie, a fost emisă o alertă la nivel european privind riscul contaminării alimentelor cu Listeria monocytogenes, afectând mai multe produse din România. Este vorba despre somon, utilizat în diverse rețete, fructe de mare și creveți. Riscul este considerat semnificativ, evidențiat și de reprezentanții Comisiei Europene.
De la emiterea alertei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată. Cu toate acestea, oficialii acesteia, în loc să facă publică informația, care indică un pericol major de îmbolnăvire în rândul populației, preferă să păstreze discreția, deși produsele ajung atât în magazinele de retail din țară, cât și în cele internaționale.
Conform surselor, reprezentanții ANSVSA au efectuat vizite la firma situată în Afumați, Ilfov, de unde au prelevat două serii de probe în zile diferite.
Însă, aceștia au fost singuri, neînsoțiți de reprezentanți ai altor organisme cu atribuții în domeniu: Direcția de Sănătate Publică, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Poliția Economică.
Alertă legată de România, semnalată în Ungaria
Alerta din 14 noiembrie 2025 și actualizată pe 19 noiembrie ar fi trebuit să determine cel puțin o informare pe site-ul ANSVSA. În schimb, firmă implicată, ale cărei produse sunt contaminate cu Listeria, continue comercializarea produselor contaminate, atât în magazinele proprii, cât și pe teritoriul României, în rețelele de retail.
Cumpărătorii nu sunt înștiințați despre infecția cu „Listeria monocytogenes”, denumirea științifică a bacteriei.
Despre contaminarea cu Listeria s-a scris în mass-media maghiară, fiind indicat chiar numele producătorului român ca sursă a contaminării.
„Cele opt tipuri de produse afectate, în ambalaje diferite, includ file de somon afumat norvegian, somon marinat, file de somon proaspăt cu lămâie, file de somon cu amestec de boabe de piper, creveți pre-gătiți, file de păstrăv afumat feliat și cocktail de fructe de mare. Toate aceste articole sunt supuse retragerii de pe piață”, precizează presa din Ungaria.
Produsele, manufacturate de Ocean Fish S.R.L., pot fi disponibile și în alte puncte de distribuție, fiind în curs de investigare, conform sursei citate.
Deși actualizările la nivel european se fac zilnic, reprezentanții ANSVSA nu au emis încă o avertizare oficială pentru această situație, la șapte zile după apariția acesteia.
Ultima actualizare pe site-ul ANSVSA a fost din 11 noiembrie, în condițiile în care alerta europeană a fost emisă pe 14 noiembrie.
Reacția companiei în cazuri similare
Potrivit mass-media, au existat notificări anterioare de contaminare cu Listeria la Ocean Fish. Într-un articol, reprezentanții companiei au emis un comunicat în care au susținut că o firmă concurentă este responsabilă pentru situație.
„Ne pare rău că, din cauza unui precedent în rândul consumatorilor referitor la Listeria monocytogenes, din decembrie 2018, au fost asociate cu această bacterie și produsele fabricate de Ocean Fish, chiar dacă acestea nu erau implicate. Fenomenul Listeria monocytogenes a declanșat acțiuni ale autorităților sanitare veterinare, care au vizat și produsele Ocean Fish, însă unele acțiuni sunt incomplete și eronate.
Prezența Listeriei sub limita de 100 UFC (unități formatoare de colonii) per gram este normală pentru peștele proaspăt, însă menținerea acestui nivel depinde de respectarea rigorii în întregul proces de producție și de păstrare la temperaturi optime, de la capturare și până în magazin.
Nerespectarea sau abaterea de la aceste etape poate conduce la creșterea nivelului de Listerie și, implicit, la contaminarea produsului finit, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru sănătate”, menționează compania în comunicat.
Semnele listeriozei
Conform specialiștilor, Listeria monocytogenes „este o bacterie ce poate cauza o boală numită listerioză, extrem de periculoasă pentru persoanele cu imunitate scăzută, femeile însărcinate și nou-născuți”.
Această bacterie se presentă în sol și apă, putând contamina produsele alimentare în timpul procesului de fabricație, ambalare sau depozitare. Produsele implicate în infecție includ alimente lactate nepasteurizate, carne, fructe de mare și legume.
Listeria este o bacterie Gram-pozitivă, prezentă în mediul înconjurător, inclusiv în sol, apă și anumite alimente. Poate supraviețui la temperaturi scăzute și se poate regăsi într-o varietate de alimente.
Semnele listeriozei pot cuprinde febră, dureri musculare, cefalee, diaree și uneori greață sau vărsături. În cazuri rare, infecția poate duce la complicații severe, precum meningită sau sepsis.
Până în prezent, niciuna dintre instituțiile solicitate – DSP, Poliția Economică, ANSVSA – nu a oferit un punct de vedere oficial. Nici compania implicată nu a comunicat în acest sens.
RECOMANDAREA AUTORULUI:
- Tragedie în comuna Ţuțcani: un copil de 11 ani a decedat, iar alte trei persoane sunt internate, după consumul de crenvurști
- Alertă alimentară în România! Ouă retrase de pe piață din cauza riscului de Salmonella. Ce trebuie să știe consumatorii

