Brânză ieftină și de calitate – cea mai variată ofertă

Tudor Oana
4 Citit minim
Din acest loc se poate cumpăra cea mai bună și ieftină brânză. Nici nu îți imaginezi ce varietate de produse sunt expuse

Aici găsiți brânzeturi delicioase, la prețuri accesibile. De la caș de oaie și brânză de burduf, la variante aromate cu nuci și măsline, producătorii locali vă așteaptă cu o gamă variată de produse.

Direcția Agricolă Județeană Iași, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, Facultatea de Inginerie Agricolă și Alimentară Iași, Rural Development și RoRuralia, organizează un târg dedicat brânzeturilor, ce se desfășoară astăzi, 28 iunie 2025, până la ora 18:00, în curtea interioară a Direcției Agricole Județene Iași.

Brânzeturile, vedetele târgului

La târg, producătorii locali prezintă o gamă variată de brânzeturi locale și ecologice. Dintre ei, Ilie Mihalcea, din comuna Cristești, Pașcani, oferă o diversitate de tipuri de brânză la degustare.

„Avem caș de oaie, urdă de oaie și amestec. Prețurile sunt de 35 și 40 de lei pe kilogram. Mă ocup de asta de la vârsta de 6 ani, crescând alături de animale. Dispunem de 30 de vaci și 400 de oi. Lucrez la fermă alături de familie, inclusiv soția și copiii. Este minunat când animalele sunt sănătoase și vânzările sunt bune. Cât despre dificultăți, secetă sau lipsa precipitațiilor afectează recolta. Acum, însă, vremea este prielnică, iar fânul s-a adunat. Lunile mai și iunie sunt cele mai productive când vine vorba de fabricarea brânzei. Fabricăm brânză la saramură, brânză frământată. Suntem din Cristești, Pașcani, și participăm la astfel de evenimente de aproximativ trei ani. Este o muncă intensă, dar avem un grup de colaboratori pe care ne putem baza. Practic, suntem prezenți zilnic pe piața din Pașcani.”, a declarat Ilie Mihalcea.

Alexandru Pașaniuc, deținător de fermă mixtă, și alți doi producători au înființat Cooperativa Natural.

„Oferim cremă de brânză ușor sărată, brânză sărată, urdă, brânză cu nuci și măsline, cu zmeură, sirop de mure și dulceață de mure. Brânza simplă costă 40 de lei, iar cea aromatizată, 50 de lei. După câțiva ani în străinătate, am reîntors acasă și am început cu o fermă de oi, extinzându-ne ulterior cu capre și vaci. Deținem 350 de oi, 150 de capre, 40 de vaci și viței, și 20-30 de porci Mangalița. Am creat o cooperativă locală, numită Cooperativa Natural, pentru a ne ajuta în activitate. Acum, gestionăm fermele împreună cu sora mea.”, a spus Alexandru Pașaniuc, în vârstă de 35 de ani.

Sortiment variat – vinuri, legume, produse locale

Târgul oferă și alte produse locale, certificate ecologic: vinuri, legume, fructe, pâine de la o brutărie locală, produse din pește de la un producător local, dulceturi, hribi murați, miere, și produse din lavandă.

Un alt producător din Cooperativa Natural, Dorian Secară, este prezent cu fructe și legume.

„Activitatea noastră a început în 2016, cu 1.000 de plante de mur pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați. Astăzi, deținem 5 hectare, dintre care 2 hectare sunt dedicate culturilor mari. Avem și un hectar jumătate cu zmeură și mure. Producția potențială este de 4 tone zmeură și 6 tone mure. Continuăm dezvoltarea plantațiilor. De la producție directă până la prelucrare, oferim produse proaspete și conserve. Suntem produși din pasiune și am revenit din Italia. Nu am nicio experiență anterioară în agricultură, dar sunt mulțumit de eforturile mele. În ciuda unor dificultăți întâmpinate, am reuşit cu sprijinul lui Dumnezeu. Am accesat fonduri europene prin măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea fermierilor – în valoare de 60.000 de euro, pentru dezvoltarea fermelor și a afacerilor noastre.”, a precizat Dorian Secară.

În curtea interioară a Direcției Agricole Județene Iași, puteți degusta o varietate de produse locale până la ora 18:00.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *