Cafeaua și glicemia: Ce spune un studiu?

Ionescu Stefan
3 Citit minim
Cafeaua ajută la reglarea nivelului glicemiei? Ce spune un studiu

Diabetul de tip 2 este o afecțiune ce determină o creștere a nivelului de glucoză din sânge, generând complicații grave de sănătate. O dietă echilibrată ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge, iar o anumită băutură consumată la micul dejun poate reduce riscul apariției acestei afecțiuni

În acest caz, organismul nu răspunde la insulină corespunzător sau nu produce o cantitate adecvată. Asta conduce la niveluri crescute ale glicemiei. Glicemia necontrolată poate determina o gamă largă de complicații, inclusiv insuficiență renală, neuropatie, ulcerații la nivelul membrelor, boli cardiace și accident vascular cerebral.

O autoritate medicală renumită avertizează: „Alimentația echilibrată este importantă, totuși, nu existe alimente strict interzise în cazul diabetului de tip 2, dar este preferat un consum limitat al unora. Include alimente variate, de la fructe și legume, dar şi preparate din amidon, cum ar fi pastele. Zahăr, grăsimi și sare, la consum minim, sunt recomandate. Evitarea săriturilor de mese este o recomandare esențială”

În privirea micului dejun, anumite alegeri alimentare și hidratare au efecte benefice asupra controlului glicemiei.

Conform unor, cercetări, consumul de cafea la micul dejun poate fi o opțiune de hidratare.

Cercetări publicate în 2012 au arătat consumul de cafea poate reduce riscul dezvoltării diabetului de tip 2.

Studiile demonstrează o corelație între un consum de 2-3 cești de cafea zilnic și o scădere a riscului dezvoltării diabetului, indiferent dacă este cu sau fără cofeină.

Se recomandă consumul de cafea neîndulcită pentru a menține un nivel optim al glicemiei. Adăugarea de lapte, smântână sau zahăr crește aportul caloric și poate afecta nivelul glucozei din sânge.

În ceea ce privește alimentele potrivite pentru micul dejun, o alegere sănătoasă este ovăzul. Conținutul de fibre solubile din ovăz, cum ar fi beta-glucanul, poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge. Ovăzul îmbogățit cu scorțișoară, semințele de chia, iaurt grecesc și nuci poate completa avantajele glicemice. Un element important in tratarea afecțiunii este practicările regulate de activitate fizica. Activitatea fizică regulată, de minimum 2,5 ore pe săptămână, este recomandată pentru adulți; mersul rapid, urcatul scărilor și activitățile casnice sau de grădinărit sunt exemple.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *