Calitatea produselor importate în România vs. cele din Occident

Ionescu Stefan
6 Citit minim
De ce diferă calitatea produselor importate în România față de cele din Occident

O simplă vizită la hipermarket evidențiază o reală discrepanță: produsele vândute în România au o calitate inferioară comparativ cu omoloagele lor, sub aceeași marcă, din magazinele occidentale. Un vast experiment jurnalistic, desfășurat în 13 țări, inclusiv în România, a analizat zeci de produse și a consultat experți în nutriție, rezultatele fiind îngrijorătoare.

Pepsi conține mai mult zahăr în România, chiar și cu 50% mai mult decât în alte țări europene. Chipsurile Doritos sunt, de asemenea, mai sărate.

Cum diferă majoritatea produselor importate în România față de cele din Occident

Majoritatea produselor importate în țara noastră prezintă o calitate inferioară față de omoloagele lor din alte țări din UE. Doar câteva produse au un gust diferit de la o țară la alta, relevă o analiză realizată de jurnaliști din 13 publicații, în cadrul proiectului transfrontalier Pulse.

Care sunt diferențele principale și cum pot fi explicate? Este important de menționat că nu toate produsele au prezentat diferențe relevante, și nu toate erau disponibile sub denumire similară în hipermarkete. **Însă, există numeroase produse cu variații substanțiale.** Popularul Pepsi conține cu 50% mai mult zahăr în Austria, Bulgaria, Grecia, Polonia și România decât în celelalte 8 țări participante la studiu. Are 7 grame de zahăr și 28 de calorii.

Un alt produs popular, chipsurile Doritos, s-au dovedit a fi mai sărate în România, Republica Cehă și Bulgaria decât în Franța, Irlanda sau Spania. De exemplu, într-un supermarket ceh, chipsurile Doritos cu aromă de chili dulce conțin **1,4 grame de sare la o pungă de 100 de grame**. În Bulgaria, această cantitate este de 1,3 g de sare la 90 de grame. În schimb, în România și Austria, produsul conține 1,1 grame de sare la punga de 100 de grame. Nivelul este semnificativ mai redus în Spania, la 0,89 g de sare.

Aceeași Fanta, dar gustul e diferit

În magazine se găsește sticla cunoscută de Fanta, dar etichetările indică un gust diferit. În Spania, Austria, Franța, Danemarca, Grecia sau Italia, băutura conține zahăr, în timp ce în alte țări este utilizată doar fructoză. În cazul României, eticheta indică atât zahăr, cât și sirop fructoză glucoză. Diferențele persistă și în ceea ce privește cantitatea de concentrat de suc de portocale, variind de la doar 3% în Ungaria la 5% în Republica Cehă și Bulgaria și până la 8% în Spania. **În România, Fanta folosește o formulă cu 5% suc de portocale din concentrat.**

Cea mai mare concentrație de suc se înregistrează în Grecia, de 20%, dar există o explicație.

„Grecia are o lege specifică care cere o concentrație minimă de 20% pentru băuturile cu aromă de fructe. Grecia este o situație aparte, comparativ cu România”, a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta, federația care reunește asociațiile din industria alimentară.

Coca-Cola, variații în gust și calorii 

Și la Coca-Cola există diferențe semnificative, cu un conținut mai mare de zahăr și calorii în Bulgaria, Croația și Ungaria, în timp ce în alte țări se utilizează fructoză. România se încadrează printre țările care folosesc zahăr. Alegerea între zahăr și îndulcitori a făcut obiectul dezbaterilor și în Statele Unite, unde Donald Trump a declarat că a discutat cu producătorul despre eliminarea siropului in această băutură.

Dacă în Europa se preferă îndulcitorii, în SUA se dorește zahăr. „A fost o dezbatere cu câțiva ani în urmă despre Cola și cantitatea de zahăr. Depinde de preferințele consumatorilor. Nu este vorba de înșelăciune, cantitatea fiind indicată pe etichetă” a explicat Sorin Minea.

Nu există un produs alimentar sănătos, de fapt

Organizația franceză Foodwatch atrage atenția că nici zahărul, nici siropul nu sunt sănătoase pentru consumatori. „Chiar dacă se utilizează formulări diferite, niciunul dintre ingrediente nu prezintă un avantaj din punct de vedere nutrițional”, a declarat Ingrid Kragl, reprezentantă Foodwatch.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atenționează că înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori artificiali nu garantează controlul excesului de greutate pe termen lung.

Există un dublu standard în UE? Ce spune legea

O directivă europeană care reglementează practicile comerciale interzice comercializarea înșelătoare a produselor, dacă compoziția lor diferă semnificativ de la un stat membru UE la altul.

Această directivă descrie și conceptul de practici comerciale înșelătoare. Însă, în acest caz particular, nu se aplică produselor analizate, conform lui Sorin Minea.

Gustul diferă în funcție de preferințele populației, spune președintele Romalimenta

„Nu există un dublu standard; cantitatea de zahăr sau sare este adaptată la preferințele consumatorilor din fiecare țară. Există un dublu standard la materiile prime, nu la condimente. Prețul este același, dar gustul final este adaptat la piața țintă”, a precizat Sorin Minea.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *