În această locație din Copou, numeroși studenți ai Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, dar și alți clienți, aleg să se hrănească. Anca Teodor și-a deschis o afacere în inima campusului studențesc, în anul 2021, în plină pandemie, și, de atunci, clienții, în special studenții, frecventează PraSSerie, situată pe Aleea Sadoveanu.
O afacere aglomerată cu studenți în Copou
Anca Teodor, cu o experiență de 43 de ani, deține o unitate comercială în campusul studențesc al Universității de Științele Vieții din Iași. Aici, studenții găsesc o gamă largă de sandvișuri, produse de patiserie şi cafea. PraSSerie a fost deschisă chiar în perioada dificilă a pandemiei, evoluând constant de atunci.
„Am inițiat această activitate de mai mult timp. Anterior, dispuneam de o mică afacere alimentară lângă Liceul de Informatică. Am observat nevoia studenților și elevilor de o opțiune rapidă de masă şi am început cu două tipuri de sandvișuri. Ulterior, am adăugat produse calde, cum ar fi pizza Calzone. Magazinul a devenit foarte popular, având o coadă permanentă. Am muncit foarte mult, îngrijind, totodată, şi un copil mic. Spațiul fiind limitat, nu am putut angaja personal. Mai târziu, am extins gama cu pizza, iar bucătăria a fost mărită, oferind un spațiu mai organizat. Chiar şi părinţii preferau să achiziționeze preparate de la noi. Apoi a venit pandemia, şi nevoia s-a diminuat, deci am fost nevoiți să găsim o soluție adaptată. „, a declarat Anca Teodor.
Anca Teodor și partenerul ei au observat lipsa de variante alimentare alternative pentru studenții din campus, în afară de cantina universitară. Această constatare i-a determinat să inițieze o afacere în zona respectivă.
„Locuim în Breazu și, observând lipsa unor alternative de alimentatie, pentru studenții de la Facultatea de Agronomie, diferit de cantină, am găsit un spațiu potrivit și am deschis afacerea chiar în plină pandemie. Nu am fost încurajați, întrucât au existat experiențe negative anterioare în zonă. Cu toate acestea, am investit în locație, care a fost anterior o spălătorie. Ne-am străduit să creăm un loc plăcut, bazându-ne pe produse proaspete. A fost o perioadă dificilă, mai ales în pandemie, dar am avut avantajul că Facultatea de Agronomie a funcționat pe ture, asigurând fluxul de clienți. Sunt satisfăcută de feedback-ul pozitiv al clienților care se întorc periodic. Afacerea s-a dezvoltat prin recomandări. Aproape toți studenții din campus aleg să consume produsele de la PraSSerie”, a menționat Anca Teodor.
Planuri de viitor pentru PraSSerie
Anca Teodor a precizat că, prin recomandări, au apărut și clienți externi, care nu beneficiază de facilitățile campusului studențesc. Prin urmare, au primit solicitări pentru o locație mai centrală, cu un spatiu de servire şi parcare.
„Am început în zona de campus, dar am primit solicitări pentru o locație mai centrală, unde să existe un spațiu destinat consumului pe loc. În sezonul estival, închidem, datorită liniștii din zona campusului. Am lua în considerare un număr mai mare de clienţi, dar costurile sunt importante și preferăm să închidem. Asiguram proaspețimea produselor zilnic. Folosesc ingrediente de calitate, pentru că este o prioritate. Îmi doresc ca produsele să fie preparate cu grijă, şi să fie la fel de savuroase pentru mine şi întreaga familie. Actualmente colaborăm cu un furnizor de produse de patiserie. Pe viitor, anticipăm să oferim şi mai multe varietăți de produse de patiserie”, a relatat Anca Teodor.
Anca Teodor a mai subliniat colaborarea cu soțul ei şi dificultățile în angajarea personalului ideal. Uneori a avut gânduri de abandon, dar aprecierile clienților i-au dat motivație pentru continuarea activității.
„Colaborăm cu doi angajați dedicați, care ne ajută cu activitățile seara. Zilele, am distribuit sarcinile de întreținere. Lucrăm în ture, împreună cu soțul meu chiar și noaptea. Uneori, costurile de funcționare depășesc costul ingredientelor. Am avut și momente de incertitudine, simțindu-ne uneori epuizați. Cu toate acestea, suntem mulțumiți de recunoștința clienților, mulți dintre ei solicitând să ajungă la PraSSerie, chiar și în zilele de weekend. Ne-au sugerat şi necesitatea unei parcări pentru o mai bună accesibilitate. Acum, afacerea este închiriată și se anticipeaza menținerea acesteia pe termen lung, dar planurile includ și expansiune în viitor”, a adăugat ea.
PraSSerie este operativă de luni până vineri, între orele 8:30 și 17:30. În timpul verii, este închisă, în urma reducerii numărului de studenți în campus. Toți studenții și nu numai de la USV frecventează PraSSerie din Copou. Anca Teodor, inițiatoarea afacerii, intenționează să extindă activitatea și într-o zonă mai centrală a orașului.


