Cartofii sunt o hrană de bază în multe bucătării, indiferent de regiune. Acești tuberculi conțin mult potasiu și sunt o sursă excelentă de carbohidrați și fibre, contribuind astfel la bunăstarea organismului.
O depozitare corectă a cartofilor poate prelungi durata lor de consum. Astfel, poți profita la maximum de ei și evita risipa alimentară. Depozitarea tuberculilor la întuneric împiedică înnegrirea lor.
Când cartofii sunt expuși la lumina soarelui, ei produc o cantitate crescută de solanin care îi determină să se înverzească. Consumul unor astfel de cartofi poate avea efecte neplăcute asupra organismului, cum ar fi greață, vărsături și diaree.
Pe când sunt crude, cartofii nu trebuie păstrați în frigider. Temperaturile scăzute cresc nivelul de zaharuri din tuberculi. Astfel, când sunt gătiți, cartofii pot prezenta un risc crescut pentru sănătate.
Prin urmare, se recomandă depozitarea acestor legume în spații întunecoase, aerisite și, de preferință, în recipiente cu găuri. Acest lucru ajută la evitarea acumulării umidității. Dacă cartofii sunt păstrați în condiții neadecvate de umiditate, se vor strica rapid.
Un alt aspect important este că tuberculii se păstrează mai mult timp dacă nu sunt spălați. Spălarea cartofilor crește umiditatea și favorizează mucegăirea mai rapidă. Așadar, când depozitezi cartofii, poți folosi o folie sau un material de protecție pentru a preveni murdărirea recipientului.
În plus, nu depozita cartofii împreună cu alte fructe și legume, deoarece se vor strica mai repede. Acest lucru se datorează gazului etilenă pe care anumite produse îl eliberează, determinând încolțirea cartofilor. Multe fructe și legume eliberează acest gaz pe măsură ce se coacă. Acest proces ajută la înmuierea fructelor și la creșterea conținutului de zahăr din acestea. Dar, dacă sunt depozitate în apropiere de cartofi, aceștia vor începe să germineze și există riscul ca acestea să înmoaie mai repede.
Acest lucru se întâmplă, de asemenea, atunci când cartofii sunt depozitați lângă ceapă. Însă poți observa acest efect și dacă îi depozitezi lângă roșii, banane și mere. Așadar, depozitează cartofii departe de produsele care se coacă, pentru ca aceștia să se păstreze mai mult timp.