Prima zi de cod galben caniculă prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, mai ales pentru persoanele expuse la soare. Dr. Tudor Ciuhodaru oferă un ghid crucial cu măsuri de protecție, subliniind importanța educației pentru sănătate în prevenirea complicațiilor.
„Atenție, prima zi de cod galben caniculă! Ghid pentru supraviețuire: 3 sfaturi esențiale.
Persoanele expuse prelungit la soare, în spații deschise, la agrement, pe plajă, la piscină sau la iarbă verde, precum și cei care muncesc afară, sunt cel mai vulnerabile.
Ce să nu faceți:
1. În spații închise (acasă și la birou):
a) Evitați supraîncălzirea:
• Limitați utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a surselor de căldură.
• Acoperiți ferestrele expuse la soare.
• Mențineți ferestrele închise când temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior.
• Nu folosiți ventilatoare dacă temperatura a depășit 32 de grade.
b) Reduceți temperatura:
• Aerisiți dimineața devreme sau seara târziu, folosind curenți de aer rece.
• Reglați aerul condiționat cu 5 grade sub temperatura ambientală.
2. În spații deschise (pe stradă și la locul de muncă):
• Deplasați-vă în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mișcarea cu pauze în spații răcoroase (magazine, locuri publice) sau fără expunere directă la soare.
• Purtați haine lejere, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
• Bea 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu foarte reci, apă, sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calde (de exemplu, soc, mușețel, urzică), fără a aștepta apariția setei. Un pahar la 15-20 de minute este recomandat.
• Consumă fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt, pentru a obține o hidratare echilibrată și nutrienți. Alegeți alimente cu un conținut caloric redus.
• Mențineți legătura cu persoanele vulnerabile (persoane în vârstă, persoane cu dizabilități). Interesați-vă de starea lor de sănătate și oferiți asistență dacă este nevoie.
• Evitați deplasările, aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfășurat în exterior între orele 11-18.
• Evitați băuturile cu cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (băuturi răcoritoare) în cantități mari. Sunt diuretice.
• Evitați alimentele bogate în grăsimi, în special cele de origine animală.
• Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă expune riscului de probleme din cauza caniculei.
• Nu lăsați copiii singuri în mașină, nici măcar pentru perioade scurte.
3. În caz de simptome legate de căldură (crampe, insolație, epuizare, șoc hipertermic):
• Odihnește-te într-un spațiu răcoros și umbrit;
• Bea lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);
• Redu temperatura corpului (udare, ventilare);
• Reia activitatea fizică după câteva ore.
Dacă simptomele nu dispar rapid sau se agravează:
• Sună la 112;
• Prezintă-te la cea mai apropiată unitate de primire a urgențelor.
Până la implementarea educației pentru sănătate în toate școlile din România, rețineți aceste precauții”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.