Costul unui cofraj de ouă în supermarketurile din România și problemele economice ale țării

Nistor Florin
0 Citit minim
Nu e o glumă! Cât a ajuns să coste un cofraj de ouă în supermarketurile din România: Ce e în neregulă cu țara asta?!

Creșterea prețurilor la alimentele de bază continuă să reprezinte o problemă sensibilă pentru români, iar ouăle au devenit în ultimele zile simbolul acestei presiuni economice. În mediul online s-a desfășurat rapid o dezbatere amplă după ce un utilizator a evidențiat un preț considerat excesiv pentru un cofraj de ouă, aliment care anterior părea protejat de fluctuații radicale.

Cât a ajuns să coste un cofraj de ouă

O fotografie publicată pe o platformă de discuții a surprins un cofraj cu 30 de ouă vândut la un preț care depășește pragul psihologic pentru mulți cumpărători. Pentru mulți utilizatori, această situație reflectă realitatea zilnică, când ajung la raft: mai puține produse se încadrează în bugetele obișnuite, iar alimentele esențiale devin tot mai dificil de achiziționat.

„Ce se întâmplă cu țara asta?! De când ouăle costă 35 RON?! Wtf, nu erau 22? Dintr-un bon de masă, abia acum mai poți cumpăra un carton de ouă. Oare cei care susțin că nu au buget pentru salarii mai mari trec și ei prin supermarket?!”, a transmis utilizatorul.

Discuțiile din mediul online au relevat o serie de explicații pentru creșterile bruște și repetate ale prețurilor. În primul rând, situația europeană actuală, marcată de focare extinse de gripă aviară, a dus la reducerea disponibilității în multe ferme. Acest deficit a impactat lanțul de aprovizionare și a generat un efect de domino în mai multe țări, inclusiv în România. În unele regiuni, consumatorii au observat chiar lipsa ouălor din magazine, semn că oferta nu a reușit să țină pasul cu cererea.

„Pesta aviară din Europa a determinat creșterea prețurilor la ouă. Cine găsește ouă sub 1 leu / bucată, nu a mai intrat în magazine în ultimele 2 săptămâni”, a menționat cineva, „Acum 1-2 săptămâni, prețul era de 1,50 RON / ou din cauza gripei aviare din Europa… Este normal să crească prețul când cererea depășește oferta… Acum, prețurile încep să-și revină la normal.”, „Stai liniștit, așa va rămâne prețul și după ce se termină focarele de gripă aviara. De fapt, vor crește și mai mult… Se apropie sărbători importante, precum Crăciunul sau Paștele, și prețurile vor crește din nou.”

Pe lângă factorul sanită-veterinar care influențează procesul de producție, sezonul premergător sărbătorilor contribuie în mod tradițional la majorarea cererii. Pe măsură ce gospodăriile se pregătesc pentru meniurile specifice sezonului rece, produsele frecvent utilizate în preparate, precum ouăle, sunt supuse unei presiuni suplimentare. Astfel, creșterile temporare ale costurilor devin o caracteristică a acestei perioade, însă mulți români se tem că aceste prețuri nu vor reveni la nivelurile anterioare chiar și după restabilirea situației în ferme.

O altă constatată diferență semnificativă este cea dintre prețurile produselor de uz comun și cele considerate de calitate superioară. În funcție de proveniența, de la ouă provenite din sisteme ecologice până la cele din gospodării mici, diferențele de preț pot fi considerabile, iar consumatorii observă tot mai frecvent că opțiunile mai accesibile devin din ce în ce mai rare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns