„Estimăm că anul 2025 va înregistra o reducere de cel puţin două procente, posibil chiar de cinci procente, tendinţă care, din păcate, se poate menţine şi pentru anul următor. Aceste efecte negative sunt cauzate de impactul local al sectorului berii din România, fiind unul dintre puţinele domenii în care cererea de produs este acoperită de producţia internă. În această perspectivă, sperăm ca în 2026 să revenim la un trend pozitiv”, a precizat Bratu.
Potrivit acestuia, industria berii creează peste 60.000 de locuri de muncă la nivel naţional, iar o scădere de aproximativ 5% a pieţei poate duce la pierderea a aproape 400 de locuri de muncă în agricultură şi sectorul HoReCa.
„Industria berii reprezintă un sector cu o producţie locală solidă, fiind responsabilă pentru peste 60.000 de locuri de muncă la nivel naţional. O mare parte dintre aceste poziţii sunt în domenii esenţiale pentru România, precum agricultura, unde aproximativ 8.200 de persoane îşi asigură existenţa. O reducere a consumului de bere în România, determinată de condiţiile economice actuale şi de întârzieri în implementarea măsurilor fiscale, poate duce la o scădere a angajaţilor cu circa 5%. Practic, vorbim de o pierdere de aproximativ 400 de locuri de muncă în agricultură şi în celelalte sectoare”, a explicat el.
De asemenea, declinul vânzărilor de bere şi, implicit, al pieţei berii, va avea drept urmare venituri mai mici la bugetul de stat provenite din taxele şi impozitele plătite de producătorii de bere.
„Industria berii din România contribuie cu aproximativ 3 miliarde de euro la produsul intern brut, prin valoarea adăugată generată, iar taxele şi impozitele colectate de sectorul berii se approximatează la 950 de milioane de euro. O reducere de 5% a acestei pieţe duce la o scădere cu 150 de milioane de euro a contribuţiei la PIB, iar taxele şi impozitele colectate vor fi mai mici cu 50 de milioane de euro”, a afirmat Constantin Bratu.
El a avertizat asupra anului 2026, când va fi aplicată o nouă majorare a accizei cu 10%, începând cu 1 ianuarie. Această măsură va fi „aproape imposibil de suportat” de către sectorul berii, mai ales dacă consumul va fi sub capacitatea de producţie.
„Conform ultimelor modificări la Codul fiscal, în teorie, sectorului berii i s-ar putea impune o creştere de acciză de 10% începând cu 1 ianuarie 2026, dar această creştere va fi foarte dificil de suportat pentru industria berii, având în vedere impactul asupra sectorului, care are o amprentă naţională semnificativă. Cea mai bună soluţie ar fi menţinerea nivelului din august 2025 şi pentru anul 2026. Dacă tendinţa de creştere a accizei continuă şi în anul următor, este posibil ca producţia de bere să scadă chiar sub 14 milioane de hectolitri, faţă de cele peste 20 de milioane de hl în perioada de maxim istoric (2008). Cu investiţii de peste 2 miliarde de euro în capacităţi de producţie,operatorsii din domeniu se pregătesc pentru reducerea acestei industrii, având o capacitate instalată cu cel puţin 30% peste nivelul actual, în contextul unei cereri mai mici”, a explicat Bratu.
De asemenea, directorul general al Asociaţiei Berarii României a menţionat că fiscalitatea excesivă afectează în mod special microberăriile, care depind în mare măsură de vânzările de bere.
„Impactul fiscal ridicat afectează în special micile întreprinderi, atât din sectorul HoReCa, cât şi din domeniul producerii de bere, precum microberăriile. Acestea depind de vânzările directe în spaţiile proprii şi au nevoie de un flux de numerar pozitiv, acumulat pe mai mulţi ani, pentru a face faţă acestor provocări. Este important ca cele 77 de microberării identificate la începutul acestui an să îşi menţină activitatea, fiind esenţiale pentru diversitatea ofertei şi satisfacția consumatorilor, care doresc să aleagă dintr-o gamă variată de mărci de berărie. Industria berii din România s-a consolidat ca un sector naţional, fiind caracterizat printr-o concurenţă puternică ce stimulează dezvoltarea, iar păstrarea acesteia este de interes pentru toţi participanţii pe piaţă”, a explicat el.
Din 2005 până în 2023, piaţa românească a berii a avut o evoluţie relativ stabilă, cu o medie anuală de 16,6 milioane de hectolitri. Vârful a fost atins în 2008, cu 20,2 milioane hl, în timp ce cel mai redus nivel s-a înregistrat în 2024, cu 14,9 milioane hl. După doi ani consecutive de declin, piaţa berii s-a stabilizat uşor peste pragul de 15 milioane hl în 2024.


