Etichete de avertizare pe carne procesată și riscurile substanțelor cancerigene avertizate de oamenii de știință britanici – HotNews.ro

Darius Cojocaru
4 Citit minim
Etichete de avertizare pe carnea procesată. Oamenii de știință britanici trag un semnal de alarmă privind substanțele cancerigene – HotNews.ro

Șuncă afumată Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Baconul și șunca comercializată în Regatul Unit ar trebui să prezinte etichete de avertizare referitoare la substanțele chimice care pot provoca cancer, conform specialiștilor britanici, citați de The Guardian. Solicitarea vine după criticile aduse mai multor guverne pentru lipsa măsurilor concrete de reducere a riscului de nitriți în deceniile următoare, deși s-a stabilit clar că acești compuși pot duce la tumori maligne.

Sâmbătă se comemorează 10 ani de când Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că nitriții din carnea procesată sunt agenți cancerigeni, similari tutunului și azbestului.

Nitriții sunt substanțe chimice adăugate în bacon și șuncă în timpul procesului de fabricație pentru a prelungi perioada de valabilitate și pentru a conferi culoarea roz specifică.

„Consumatorii au dreptul la informații transparente”

„Lipsa măsurilor pentru limitarea utilizării acestor substanțe în Regatul Unit a dus la apariția a 54.000 de cazuri de cancer colorectal, generând cheltuieli de 3 miliarde de lire pentru sistemul de sănătate”, avertizează experții.

Patru cercetători implicați în analiza efectelor cărnii procesate, în cadrul Agenției Internaționale pentru Cercetare în Oncologie (IARC) a OMS, precum și alți specialiști, i-au adresat o scrisoare lui Wes Streeting, secretar al Sănătății, solicitând măsuri pentru reducerea riscului asociat nitriților, sub egida Coaliției împotriva Nitriților.

Se cere impunerea de etichete de avertizare pe ambalajele de șuncă și bacon, acoperind aproximativ 90-95% din produsele de pe piață, precum și eliminarea graduală a nitriților în următorii ani.

„Consumatorii trebuie să fie bine informați. Majoritatea nu știu că Organizația Mondială a Sănătății clasifică produsele din carne tratate cu nitriți în aceeași categorie cu substanțele cancerigene precum tutunul și azbestul. Este responsabilitatea miniștrilor să protejeze sănătatea publică și să reducă riscul de cancer intestinal asociat acestor produse, impunând etichete de avertizare obligatorii, similare cu avertismentul „fumatul ucide” de pe pachetele de țigări”, a declarat Denis Corpet, profesor în siguranța alimentelor și nutriție la Universitatea din Toulouse, unul dintre semnatarii scrisorii.

„O analiză a datelor din 10 studii estimează că fiecare porție zilnică de 50 g de carne procesată crește cu aproximativ 18% riscul de cancer colorectal”, conform unui studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Oncologie din urmă cu un deceniu.

Riscul crescut pentru cancer colorectal

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, care susține cercetările în prevenție și tratament, afirmă fără echivoc că există un risc sporit asociat consumului de carne procesată.

„Există dovezi clare că ingestia de carne procesată crește probabilitatea dezvoltării cancerului colorectal. În organism, reacțiile chimice induce formarea substanțelor cancerigene odată cu consumul acestor produse și nitriții conținuți”, a afirmat Kate Oldridge-Turner, reprezentant al Fondului.

Deși nu susține în totalitate apelul specialiștilor pentru etichete de avertizare, ea recomandă „limitarea consumului de carne procesată și adoptarea unor standarde care să promoveze accesul la alimente sănătoase, mai ales în instituții publice precum școli”.

Profesorul Chris Elliott, fost consilier în domeniul siguranței alimentelor, semnatar al scrisorii, a menționat: „După un deceniu de la raportul OMS, guvernul britanic nu a implementat măsuri pentru a diminua expunerea la nitriți, agenți care conferă carnii culoarea roz și o conservă pentru perioade mai lungi, dar și nitrozaminele, compuși cu potențial carcinogic. Întârzierea adaugă valoare în cazul creșterii numărului de cazuri de cancer prevenibile și afectează sistemul național de sănătate.”

Un reprezentant al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a precizat că „Agenția pentru Standarde Alimentare afirmă că legătura între nitrați, nitriți și apariția cancerului nu a fost încă dovedită concludent.”

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *