Fructul cu coaja valorasă până la 17.000 de euro pe care românii îl consumă în fiecare iarnă

Ionescu Stefan
4 Citit minim
Fructul ale cărui coji pot valora până la 17.000 de euro. Românii îl consumă în fiecare iarnă

Citele acestui fruct, care poate fi consumat atât crud, cât și gătit, fiind extrem de nutritiv, sunt extrem de benefice datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Aceste coji ating un preț foarte mare pe piață, conform Contact

La o privire de ansamblu, Xinhui, un oraș din sudul Chinei, provincia Guangdong, pare obișnuit.

Totuși, dacă vizitezi orașul în sezonul toamnei sau iernii, vei fi întâmpinat de o priveliște deosebită: străzile sunt acoperite de cojile uscate ale acestui fruct, iar aerul este umplut de parfumul lor dulce.

Pentru localnici, acest miros nu simbolizează doar sezonul recoltei, ci și aroma bogăției. În dialectul cantonez local, cuvântul pentru „mandarină” se pronunță asemănător cu cel pentru „aur” – gam. Astfel, coaja de mandarină din această zonă are o valoare uneori mai mare decât aurul.

Astfel, coaja mandarinelor provenit de aici este apreciată în întreaga China datorită compoziției speciale a solului și a apelor, care fac regiunea ideală pentru cultivarea acestor fructe.

Este considerată o adevărată comoară de micronutrienți, iar procesul de uscare este o artă. Coaja de mandarină se usucă la soare în fiecare toamnă și iarnă, cu un conținut mai ridicat de zahăr în sezonul rece.

  • Coji verzi: provenite din mandarine recoltate înainte de coacere.
  • Coji galbene și deschise: din fructe culese în noiembrie.
  • Coji roșii mari: de la mandarine complet coapte, în jurul lunii decembrie.
  • Coji de iarnă: recoltate după sezonul rece, conținut mai ridicat de zahăr.

Mandarine

Utilizarea coajei de mandarină în medicina modernă

Coaja de mandarină are o istorie îndelungată. Conform tradiției, era folosită în preparatele servite împăraților și împărăteselor în Orașul Interzis, în timpul dinastiilor Ming (1368-1644).

Astăzi, această coajă uscată a fructelor se utilizează în bucătăria chinezească tradicțională, precum și în medicina tradițională chineză.

Se crede că ajută la sănătatea spleenului, sistemului digestiv și respirator, iar datorită conținutului bogat în antioxidanți, contribuie și la reglarea tensiunii arteriale.

De asemenea, preparatele dulci sau băuturile din coajă uscată de mandarină sunt populare și, de-a lungul timpului, au devenit parte integrantă a vieții cotidiene în China.

În țara noastră, dacă nu este aruncată, coaja de mandarină uscată este folosită de gospodine pentru a da un plus de aromă preparatelor dulci.

Coaja de mandarină uscată își păstrează valoarea de-a lungul timpului, devenind mai aromată și mai fină pe măsură ce se usucă și se fermenta. Spre exemplu, un kilogram de coji uscate din 1968 a fost vândut la licitație în Hong Kong pentru 9.320 de euro, iar valoarea industriei a fost estimată în anul anterior la 2,94 miliarde de euro.

În prezent, 500 de grame de coajă veche de 50 de ani pot avea o valoare de până la 8.875 de euro, iar un kilogram depășește 17.000 de euro.

Autorul recomandă:

Consumă fructe vara pentru a-ți întări imunitatea. Sunt bogate în vitaminele A, C și E.

Acest fruct reduce senzația de dulce și contribuie la scăderea în greutate. Este o sursă excelentă de fibre și vitamine.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *