Rețete tradiționale pentru murături crocante iarna. Conserve de varză, castraveți și ceapă, pentru gusturi delicioase.
Cunoscând vechile metode de conservare, murăturile crocante pot fi savurate până la primăvară. Produsele conservate sunt o sursă importantă de hrană, în special în timpul sezonului rece. Diverse gospodine păstrează tradițiile prin utilizarea reţetelor vechi pentru varză şi castraveți.
Rețete tradiționale pentru murături crocante iarna
Apropierea toamnei înseamnă pregătirea pentru iarnă, inclusiv conservarea legumelor. Descoperă rețete simple pentru murături crocante, pe care le poți realiza cu ușurință acasă.
Rețeta tradițională pentru varză murată folosește ingrediente simple, pentru un gust deosebit. Pentru o varză murată ca la bunica ai nevoie de:
- 10 verze;
- 500g sare grunjoasă;
- 2-3 crenguțe mărar uscat;
- O gutuie;
- Boabele de porumb.
Curăță și spală verzele, taie-le pe jumătate. Așază-le în butoi, intercalând sare, mărar, boabe de porumb și felii de gutuie. Acoperă verzele cu apă rece, și vântură butoiul în primele zile.
Rețetă pentru murături crocante.
Marea varietate de legume poate fi conservată în saramură, un procedeu simplu. Pentru gogonele, pregătește:
- Gogonele;
- 3 litri apă;
- 3 linguri sare grunjoasă;
- 1 lingură boabe piper;
- 1 lingură boabe muștar;
- Frunze vișin/hrean.
Fierbe apa cu sarea, spală gogonelele şi pune-le în borcane. Când saramura s-a răcit, toarn-o peste gogonele, închide ermetic borcanele.
Murături asortate: gogonele, castraveți, conopidă, morcovi, 4-5 căței usturoi, frunze dafin, sare, apă, crenguțe mărar, le poți pune în butoi.
Cum pregătești ceapă murată?
Pentru ceapă murată, vei avea nevoie de:
- 2kg ceapă;
- 1L oțet alb;
- 500ml apă;
- 2 linguri sare;
- 1 lingură zahăr;
- 1 lingură piper boabe;
- 2 foi dafin.
Curete ceapa, așază-o în borcane. Fierbe apă, oțet, sare, zahăr şi condimente. Toarnă lichid fierbinte peste ceapă, închide borcanele. Depozitează-le corespunzător.
Castraveți murați crocanți
Pentru castraveți în saramură, pregătește:
- 3kg castraveți mici;
- 2-3 rădăcini hrean;
- Mărar uscat;
- Boabele de piper;
- 3 litri apă;
- 3 linguri sare grunjoasă.
Spală, curăță castraveții, pune-i în borcane. Adaugă hreanul feliat, mărar, piper. Toarnă saramura rece peste castraveți, închide ermetic și depozitează în cămară.