O privire asupra celei mai vechi berării din Bratislava.
Ieșind din hotelul echipei naționale Under 21, o mică stradă te conduce la Bratislavský Meštiansky Pivovar, cea mai veche berărie din Bratislava, înființată în 1752. Este una dintre cele mai aglomerate și renumite locuri de întâlnire din capitala Slovaciei.
SPANIA U21 – ROMÂNIA U21
Spania U21 – România U21: Decisiv pentru „tricolori” la Euro » Prima formație a lui Pancu
Berăria istorică din Bratislava
Berăria actuală continuă tradiția celebrei berării „Die Bürgerliche Brauerei”, cunoscută localnicilor drept Meštiak. Aici se prepara cea mai bună bere din oraș, iar restaurantul era renumit pentru mâncărurile tradiționale.
Berăria se întinde pe trei nivele, fiind adesea aglomerată după prânz. Clienții vin în număr mare pentru a savura berea specifică, o variantă alternativă la berile industriale.
O angajată, Patricia, ne explică „există patru tipuri de bere, cu gradații alcoolice diferite”. „De la 4,3% până la 5,2%. Prețurile sunt avantajoase pentru vizitatori”.
O experiență gustativă la prețuri accesibile
De exemplu, cea mai accesibilă bere produsă integral la Bratislavský Meštiansky Pivovar costă doar 2,6 euro pentru o halbă de 300 ml.
Există și halbe de 500 ml și un litru, pentru cei mai însetați. „Oferim turiștilor străini, un pachet special: patru tipuri de bere, câte 100 ml din fiecare, pentru doar 5,5 euro”, ne spune Patricia.
Cea mai scumpă bere din meniu este cea la litru, căutată în special în seriile cu meciuri. Clienții se adună pentru berea bună și mâncărurile tradiționale slovace.
Secretul berii istorice
Patricia ne dezvăluie secretul berii speciale, diferite de cele industriale. Toate berile folosesc o metodă tradițională de dublă fierbere și fermentație la temperaturi joase, cu ingrediente simple: malț, apă filtrată, hamei și drojdie.
„Berea nu este filtrată și nici pasteurizată, ceea ce înseamnă că păstrează drojdia vie. Acest lucru influențează calitatea berii, nefiltrată și neexpusă oxigenului, păstrând un gust imbatabil.
Mâncăruri tradiționale: o experiență completă
La Bratislavský Meštiansky Pivovar, se servesc și mâncăruri tradiționale slovace. Bucătăria funcționează neîntrerupt de dimineață până aproape de miezul nopții.
Specialități slovace, ciorbe, supe și feluri principale. Carnea de porc, vită sau pui, gătite deseori în bere neagră pentru un gust autentic.
Printre cele mai căutate mâncăruri se numără coastele în bere (21,30 euro), clătite din brânză și slănină prăjită (12,30 euro) şi ciolanul de porc la cuptor (20,50 euro).
Programul meciurilor:
- Miercuri, 11 iunie: Italia – România 1-0
- Sâmbătă, 14 iunie: Spania – România (Bratislava, ora 19:00)
- Marți, 17 iunie: România – Slovacia (Bratislava, ora 22:00)