Necesitatea de a consuma substanțe neobișnuite, precum creta și varul, este una dintre manifestările specifice sarcinii. Un medic specialist în obstetrică-ginecologie a observat, într-adevăr, cazuri în care viitoarele mame, în primul trimestru de sarcină, au o poftă accentuată pentru murături și alimente picante.
Creta și varul, pofte neobișnuite în sarcină
Jurnaliștii au intervievat mai multe femei despre dorințele alimentare neobișnuite pe care le-au experimentat în timpul sarcinii. Printre aceste dorințe stranii se numără și pofta pentru creta și var.
„În timpul sarcinii mele, am mâncat creta și var lavabil. Acesta erau singurele lucruri pe care aveam poftă. Decojeam varul din baie și îl consumam. Acum, nu aș mai mânca așa ceva”, a declarat Cristina D.
Și pasta de dinți se numără printre poftele neobișnuite care pot apărea în timpul sarcinii.
„În ambele sarcini mele, am avut poftă de var. Nu pot spune că avea un gust bun, dar îmi plăcea textura lui crocantă. De asemenea, mai mâncam și pastă de dinți, îmi plăcea gustul mentolat”, a spus Maria S.
Specialistul explică modificările gustului în sarcină
Jurnaliștii au discutat cu un specialist în obstetrică-ginecologie despre poftele neobișnuite ale pacientelor sale. Acesta a explicat că a întâlnit femei însărcinate care consumau zilnic murături sau alimente foarte picante.
„În general, în cursul sarcinii, mai ales în primul trimestru, apar modificări ale gustului și mirosului. Aceste modificări nu sunt comune tuturor gravidelor și pot fi influentate de factori externi. De obicei, aceste modificări se manifestă prin schimbarea preferințelor alimentare, fie că anumite alimente nu mai sunt plăcute, apar grețuri sau vărsături la alte alimente, sau printr-o poftă excesivă pentru anumite categorii de alimente, cum ar fi murăturile, alimentele acre, picante sau foarte condimentate, chiar dacă înainte de sarcină nu se consumau astfel de alimente. De obicei, aceste modificări ale gusturilor persistă până la săptămânile 14-16 de sarcină, iar în unele cazuri extreme pot continua și în trimestrul 2. Așadar, am întâlnit multe cazuri de femei însărcinate care consumau zilnic un întreg borcan de murături sau cantități mari de mâncare picantă. Nu am întâlnit cazuri cu creta sau var, dar aceste substanțe pot declanșa reacții alergice, lucru care ar trebui să preocupe.