Fast-foodul „La Cabană”, situat în Nicolina, pe strada Bradului, funcționează din 1991 și a fost înființat de Hordilă Năstăsăl, o persoană cu 65 de ani experiență, animat de pasiunea sa pentru gastronomie.
Istoria „La Cabană”: „Am vrut să construiesc ceva frumos din temelii”
Hordilă Năstăsăl, cu 65 de ani, a închiriat un spațiu în 1991, transformându-l într-un local de cartier. A construit o cabană din lemn pe care o locuiește și în prezent, iar la parter găsim unitatea de servire.
„Am deschis fast-food-ul aici pentru că am văzut o nevoie în zonă. Am clienți loiali care vin dintotdeauna. Spațiul acum îl dețin, l-am cumpărat, dar la început era închiriat. Am închiriat terenul și am construit această cabană. De aici și numele ‘La Cabană’. Am fost animat de dorința de a crea ceva frumos din primele zile. Bucătăria a început să funcționeze în 1992. Ne concentrăm pe pizza, mici, cârnați și hamburgeri. Suntem cunoscuți pentru pizza specială, ‘Pizza Cabanei’, pregătită cu o rețetă proprie. Toate produsele noastre sunt proaspete și preparate în bucătăria noastră. Cu 12 ani în urmă, am avut și o terasă la Mamaia. Era un restaurant cu 200 de locuri. Dar activitatea era doar sezonieră. Am reușit să-mi mențin afacerea atât de mult timp datorită clienților, servirii de calitate și produselor. Am prețuri accesibile, o cafea costă doar 4 lei. În centrul orașului, prețurile sunt mult mai mari. Vreau să le fac accesibile pentru toată lumea, ținând cont de zona în care mă aflu. Este un local de cartier”, a declarat Hordilă Năstăsăl, proprietarul fast-foodului „La Cabană”.
Hordilă Năstăsăl: „Am gestionat mai multe afaceri”
Hordilă Năstăsăl, proprietarul, a avut experiență și în distribuție. A mai gestionat și magazine alimentare din zona pasajului Nicolina, un restaurant în Mamaia axat pe bucătăria tradițională, și chiar o agenție de turism, manageând concomitent mai multe afaceri.
„Au fost și succese, dar și momente dificile. Nu m-am oprit doar la asta. Am făcut și distribuție, unde am înregistrat pierderi importante. Eram unicul distribuitor Berea Timișoreana, în anii 2000; firma se numea altfel. Am ajuns în insolvență, dar m-am reorientat și de 12 ani sunt pe profit. Am administrat diverse activități: magazine din Pasajul Nicolina, din 1994 până în 2000 (magazine alimentare), distribuție și o agenție de turism. Toate laolaltă. Biroul era unde locuiesc. Inițial, firma se numea „Săgetătorul”, dar nu a avut succes. Au fost și probleme. Am avut o echipă mare de angajați, aproximativ 30-40 de persoane doar la Mamaia. La fast-food am mai avut 12 angajați, la distribuție, în pasaj, unde funcționau magazinele, am avut alți 9 angajați. A fost dificil. Acum m-am concentrat pe acest fast-food, care funcționează de la 8:00 dimineața până la 22:00. Anterior era deschis non-stop, dar nu ne-a mai convenit acest regim, noaptea fiind un timp cu mai multe incertitudini.” , a adăugat Hordilă Năstăsăl, administratorul fast-foodului „La Cabană”.
Extindere viitoare a fast-foodului: „Trebuie să îți placă ce faci”
Fast-foodul „La Cabană” își propune extinderea cu o terasă de 16 locuri și o nouă unitate de pregătire a preparatelor tradiționale. Hordilă Năstăsăl a învățat aceste rețete dintr-o carte de rețete, o adevărată biblie pentru el, primită de la Stere Stavrositu, profesor de Tehnologie culinară, care a decedat în 2023.
„M-a atras gastronomia. Folosesc rețete de bucătărie internațională, concentrate pe preparate tradiționale. Deocamdată, nu am resursele necesare pentru un restaurant tradițional. Doresc să mă extind, să creez un spațiu închis cu 16 locuri pentru clienți. Avem anumite modificări în plan, dar birocrația ne pune obstacole, cum ar fi autorizațiile. E un proces complicat. Totul funcționează. Dorim să deschidem noi zone de gătire, o gamă mai largă de preparate tradiționale, dar trebuie să găsim un bucătar potrivit. În viață, dacă vrei ceva, trebuie să îți placă. Mie mi-a plăcut gastronomia. Am una dintre cele mai importante cărți de rețete de care mă ocup ca de o Biblie. Este o dedicație de la profesorul care a scris-o. Cartea cuprinde detalii complete despre ingrediente, proteine, grame, totul. Data cărții este 15.07.1991, scrisă de Stere Stavrositu.”, a declarat Hordilă Năstăsăl, administratorul fast-foodului „La Cabană”.
Astfel, fast-foodul „La Cabană”, din Iași, este o dovadă a pasiunii pentru gastronomie și a rezistenței în fața timpului.


