Producători cătină Iași – Virgil și Laura Sandu

Tudor Oana
5 Citit minim
Acești producători de cătină din Iași, Virgil și Laura Sandu

Virgil și Laura Sandu, doi producători de fructe de pădure din Iași, au înființat o plantație în 2016. Aceștia au dezvoltat un nou nectar, o combinație de cătină, miere, ghimbir și mentă proaspătă. Produsul se remarcă prin gustul său intens și echilibrat, ideal pentru prepararea cocktailurilor, în special pentru evenimente speciale, precum nunțile.

Înființarea afacerii în 2016

În 2016, Virgil și Laura Sandu au fondat „Fructele lui Sandu”, deținând în prezent o plantație de 6 hectare în comuna Lețcani. Cultivă cătină, aronie, zmeură, mure și sfeclă roșie. Dintre nectarurile produse, au creat unul nou, destinat în principal nunților.

Nectarul cu cătină, mentă proaspătă, ghimbir și miere se potrivește perfect pentru cocktailuri originale, adaptate sezonului estival și combinat cu băuturi spirtoase.

„Am creat o combinație de cătină, miere, ghimbir și mentă proaspătă, care se armonizează excelent cu Prosecco. La anumite săli de evenimente, la servirea cupei de Prosecco, nectarul nostru adaugă o experiență unică, un cocktail satisfăcător. Nu doar gustul este deosebit, ci și culoarea este atrăgătoare, spre deosebire de alte cocktail-uri de nuntă. Este un cocktail sănătos și plăcut”, a declarat Virgil Sandu.

Ieșenii pot descoperi „Fructele lui Sandu” la Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, organizat în Parcul Expoziției din Copou. Virgil și Laura participă regulat la acest târg și la altele similare. Prețul nectarului, ideal pentru cocktail-uri, este de 45 de lei.

„Am început plantația de cătină, zmeură și mure în 2016, adăugând ulterior aronie și coacăze. Dorim să lansăm un produs pasteurizat, ce poate fi comercializat în magazine, independent de prezența noastră. Produsele actuale necesită o atenție deosebită, agitare zilnică și depozitare la rece. Acest tip de produs este dificil de comercializat în rețeaua comercială existentă. Dorim un produs pasteurizat, cu o durată mai mare de valabilitate”, a subliniat Virgil Sandu.

Seceta afectează recoltele de zmeură

Secetele din ultimii ani au avut un impact devastator asupra culturilor de zmeură, care necesită cantități importante de apă pentru dezvoltare. În ciuda eforturilor de replantare, recoltele au fost afectate, producând pierderi substanțiale. Din cauza condițiilor dificile, producătorii au fost nevoiți să reducă suprafața cultivată cu zmeură și să extindă plantația de cătină.

„Până anul trecut, aveam 2 hectare de zmeură și 4 de cătină. Anul acesta am diminuat suprafața cu zmeură și am mărit-o cu cătină, din cauza secetei din ultimii patru ani. Zmeura necesită apă și a suferit mult. Am refăcut plantația de zmeură de două ori, cu pierderi importante. Pomicultura nu este despăgubită ușor, dar ne continuăm eforturile. Aveam clienți fideli care ne ajută să continuăm. Livrăm săptămânal la domiciliu și avem parteneriate cu mai multe magazine mici. Promoțăm întărirea sistemului imunitar natural, obținute prin culturi fără pesticide sau conservanți”, a relatat Virgil Sandu.

Virgil Sandu a lucrat anterior ca tâmplar în Italia și a decis ulterior să investească toți economiile în plantația sa din Lețcani. Nectarurile își propun să întărească sistemul imunitar.

„Ne propunem întărirea sistemului imunitar cu nectarurile noastre. Produsele noastre sunt pe bază de prevenție, având efecte pe termen lung. Am modernizat, într-o oarecare măsură, munca de la plantație, procurând un tractor echipat cu diferite utilaje agricole. Recoltarea cătinelor are loc la începutul lunii septembrie până la sfârșitul lui octombrie. În restul anului, efectuăm lucrări de întreținere a plantației. Dorim să oferim produse de calitate înaltă, așa cum fac și alți producători. Folosim miere poliflorală”, a completat Virgil Sandu.

Nectarurile sunt disponibile în următoarele combinatii: zmeură și cătină, mure și cătină, ghimbir și cătină, aronie cu miere și cătină, sfeclă roșie cu cătină și cătină pură (pe comandă).

Virgil și Laura Sandu au creat un nou nectar unic – o combinație de miere, ghimbir, cătină și menta proaspătă –, perfect pentru cocktail-urile de vară. Ei plănuiesc lansarea unui produs pasteurizat, simplu de comercializat în magazine.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *