O rețetă delicioasă pentru o prăjitură de post, împărtășită de Anna Lesko.
Ingrediente aluat:
25 g drojdie
400 g zahăr (distribuit în întreaga rețetă)
100 g unt
1 kg făină, 500 ml lapte cald
7 gălbenușuri
coajă de portocală și lămâie
esență de vanilie.
Ingrediente pentru umplutură:
zahăr după gust (din cele 400 g)
50 g cacao
vișine în suc propriu
500 g nuci mărunțite
gem de prune
stafide
7 albușuri (bateți-le cu zahăr din cele 400 g).
Pentru o prezentare plăcută, aveți nevoie de:
2 gălbenușuri
½ lingură scorțișoară
1 lingură miere
nucă.
Instrucțiuni:
Amestecați făina cu drojdia, zahărul și puțin lapte. Lăsați la dospit 20 de minute. După ce drojdia a crescut, adăugați zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, laptele rămas și untul. Amestecați bine totul și lăsați-l din nou la dospit. Între timp, bateți gălbenușurile cu zahărul până obțineți o spumă consistentă. Așezați spuma peste aluatul dospit.
Pentru umplutură, amestecați nucile, stafidele, gemul de vișine, vișinele în suc propriu, cacao și eventuale merișoare. Bateți albușurile cu zahăr și amestecați-le cu umplutura.
Întindeți aluatul, adăugați umplutura, împletiți-l și așezați-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungeți cozonacul cu un amestec de gălbenuș, miere și scorțișoară. Coaceți la 180°C timp de 60 de minute.