Supa de fasole verde este o preparare originară din Ungaria, care conține și cârnați afumați. Este ușor de preparat și are o aromă bogată.
În Ungaria, supa de fasole verde, cu cârnați afumați și condimentată cu smântână, este foarte apreciată. Această rețetă o găsește între preferințele gospodinelor deoarece este foarte delicioasă.
Această rețetă ungurească se prepară rapid și folosește ingrediente ușor de obținut.
Ingrediente
- 700 g păstăi de fasole
- 500 g cârnați afumați
- 100 g slănină afumată sau bacon
- două cepe (una veche și alta verde)
- 300 g cartofi (opțional)
- 500 g roșii
- 2-3 fire usturoi verde sau 4-5 căței usturoi
- doi morcovi
- o rădăcină de pătrunjel
- un păstârnac
- o felie de rădăcină de țelină
- frunze de țelină
- două linguri ulei
- sare
- o lingură boabe de ardei dulce (paprika)
- o crenguță cimbru uscat
- o lingură pastă ardei iute
Mai sunt necesare 150 ml lapte rece, 25 g făină și 400 ml smântână.
Mod de preparare
Începe prin curățarea și tăierea legumelor. Fasolea verde se taie în bucăți potrivite. Se tăie și legumele rădăcinoase. Roșiile și cartofii se taie în cubulețe. Cârnații se taie și slăninase toacă.
Legumele curățate se călesc într-o oală cu uleiși sare. După circa șapte minute, se adaugă cârnații și ceapa. După alte cinci minute, adăugați aproximativ trei litri de apă, condimentele,ardeiul și cimbrul.
După ce ingredientele fierb o perioadă, se adaugă fasolea verde, apa caldă, și se continuă gătirea până se înmoaie legumele. Se adăugă roșiile.
Între timp, se prepară un sos: se amestecă făina cu laptele rece și smântâna. Se toarnă peste supă și se mai fierbe câteva minute.

